Type and press Enter.

Tips voor broertjes en zusjes tijdens de kraamperiode

Ik deel veel informatie over voeding en selfcare tijdens de kraamperiode. Maar ik kwam er achter dat ik nog weinig tips gedeeld heb voor oudere broertjes of zusjes die nog rond rennen om jouw postpartum bed heen! Vaak zie je in deze periode ook dat kindjes wat onrustiger en drukker zijn dan normaal. Super logisch natuurlijk, voor hun veranderd er ook heel veel in een korte periode. Maar voor jou kan dit wel extra vermoeiend zijn. Ik deel in deze blog daarom alles waar ik veel aan heb gehad of waarvan ik het achteraf graag had willen weten, hebben of kennen! Om deze kleine doerakjes ook een beetje tevreden (en rustig ;)) te houden heb ik hier meerdere tips voor je verzamelt zodat jij net even iets meer kan genieten van deze bijzondere periode! 

  • Een kraammand, voor kinderen! 

Niet alleen voor jou maar ook voor kinderen kan deze periode erg overweldigend zijn. Alle aandacht gaat ineens niet meer naar hem of haar maar naar een kleine baby. Ik merkte dat Annigje een stuk drukker en emotioneler was dan normaal. De keren dat ik uit de kraammand, welke ik van mijn moeder kreeg, elke dag een cadeautje pakte, vond zij het super leuk om het samen te doen! Hoe fijn is het dan als er in ieder geval een momentje in de dag zit, dat er echt aandacht is voor hem of haar en ze daarna ook iets hebben om weer even rustig mee te spelen. Win win!

  • Kleuren met water boekjes 

Dit zijn boekjes waar je met alleen water kunt ‘verven’. Er zit een bepaalde witte laag over de plaatjes heen, welke je nat kunt maken door middel van een kwast (of gewoon je vinger) met water erover heen te gaan. Het droogt vanzelf weer op waarna ze gewoon weer opnieuw kunnen ‘schilderen’. Voor jou geen verfbende en voor je kind is het net magie. Annigje is hier echt heel lang zoet mee en blijft het leuk vinden om te dit te doen. 

  • Boeken met muziek

Wauw, wat had ik dit eerder willen kennen! Deze boekjes waar muziek uitkomt en je kinderen hoe dan ook in zullen verdwalen waardoor ze even geen oog meer hebben voor alles om hen heen. Wat een uitkomst! Niet alleen leuk voor oudere kinderen maar ook zeker voor de kleintjes die de muziek al kunnen horen en de mooie plaatjes kunnen bekijken. Ok, en een beetje voor jou natuurlijk. Want zelf ben ik ook verliefd op de mooie kinderboeken van Christofoor. Onze favoriet is carnaval der dieren! Door op de noot te drukken komt het verhaal helemaal tot leven! Maar ook de paco boekjes worden hier heel veel gelezen en geluisterd! 

  • Een koptelefoon 

Als je wil lachen en lekker wil genieten, kan ik dit heel erg aanraden! Geef je kind een koptelefoon met kindermuziek en die is de komende tijd wel even zoet. Af en toe hoor je een half meegezongen liedje er uit komen maar dat is lang niet zo storend als de keiharde kleuterdans die je op moet zetten en door je huis heen dreunt, op de momenten dat je dat gewoon even niet kan hebben. Naast dat het dus heel fijn is, is het ook gewoon heel grappig om te zien. 

  • Luisterboeken 

Je hoeft natuurlijk niet altijd muziek op te zetten. Voor veel kinderen is het ook extra fijn om juist een luisterboekje te luisteren op hun koptelefoon. Even een rustmomentje in de dag, wat voor veel echt wel even nodig is in deze drukke periode. En mochten ze die koptelefoon beu zijn, kan dit ook prima op de gewone muziekbox, want het is echt een stuk rustiger dan K3. Hier is Kikker en Dikkie dik een grote hit! Gewoon op spotify en YouTube te vinden! 

  • Love every boxen  

Laatst zag ik dit voorbij komen bij @dehuismuts en vond dit zo’n goed idee. Ook top als je niet net bevallen bent maar het leek me een goede tip om hierbij te zetten. Zeker omdat je gewoon net wat drukker bent met je nieuwe baby, houd je je wat minder bezig met de ontwikkelingen van je eerste kind(eren). 

Love every heeft hier zo goed over na gedacht. Het is namelijk helemaal gericht op de ontwikkeling van het kind in meerdere leeftijdsfases. Ze hebben verschillende boxen met speelgoed waar je een abonnement op kan nemen. Van 0 tot 12 maanden krijg je om de 2 maanden een box thuis gestuurd voor 84 euro! En de boxen van 1 en 2 jaar krijg je elke 3 maanden thuis gestuurd voor 126 euro! Alleen een kijkje op de website nemen is het al waard, want wat een liefde en zorg zit hier in!

  • (Gezonde) snacks  

Waarschijnlijk wel herkenbaar voor elke moeder; er hoeft maar een papiertje te kraken of ze staan al naast je te vragen om iets lekkers. Niet alleen jij hebt veel behoefte aan lekkere snacks na de bevalling, ook je oudere kinderen eten graag met jou mee! Een extra reden om de snacks uit mijn boek alvast te maken in de laatste weken van je zwangerschap zodat ook zij iets lekkers te eten hebben voor tussendoor. Want zeg nou zelf, eten werkt altijd om ze even tevreden te houden 😉

  • Één op één tijd

Die eerste periode zal jij als moeder nog veel in bed liggen maar ook na die eerste weken, is het heel fijn om af en toe echt even tijd met elkaar te spenderen. Alleen met mama of papa naar het park, de speeltuin of gewoon even een boekje lezen zonder baby broertje of zusje! Het is heel waardevol voor je kind om weer even te voelen hoe het was en te ervaren dat er ook nog alle tijd en aandacht is voor hem of haar.

  • Een oppas 

Zeker op de momenten dat het je allemaal even te veel wordt, is het zo belangrijk om om hulp te vragen! Moeders zijn er niet altijd even goed in, maar hoe fijn is het als er iemand komt oppassen?! Al is het maar eventjes! Zodat zij een super leuke dag hebben en jij iets meer rust. In mijn boek deel ik hier ook over. Het kan namelijk fijn zijn om dit tijdens de zwangerschap al af te spreken zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en jij minder moeite hoeft te doen om het allemaal te regelen ná je bevalling! 

  • Wees lief voor jezelf

Gun je zelf ook de tijd en ruimte om te wennen aan moeder zijn van meerdere kinderen. Er gaan nou eenmaal momenten komen dat je net aan het voeden bent maar je oudste toch ook echt naar de wc moet of dat je peuter helemaal overstuur is en alles bij elkaar schreeuwt na dat jij er een uur over hebt gedaan om de kleinste in slaap te krijgen. Waardoor jij je vervolgens hopeloos afvraagt hoe iedereen dit in godsnaam doet!?

Het kost tijd om hier aan te wennen en de enige dag zal het beter gaan, dan de andere. Maar geloof mij, er zal een moment komen dat je merkt dat je beter om kan gaan met het razendsnel moeten handelen en je aandacht elke dag opnieuw te moeten verdelen. Tot die tijd, wees extra lief voor je zelf en onthoud dat je het al super goed doet lieve mama!

Ik hoop dat je mijn tips waardevol vond en er iets aan zult hebben! Mocht je nou nog meer informatie willen voor een fijne kraamperiode, kennis over welke voeding jou kan ondersteunen én hoe je zo goed mogelijk voor je zelf kunt (laten) zorgen, koop dan vooral mijn boek/ebook; De kracht van postpartum voeding en selfcare en/of mijn postpartum planner. En dan hoop ik dat je met een heel fijn gevoel terug zal kijken op deze bijzondere periode. Wat dat verdient elke nieuwe mama! 

Heb je zelf nog een tip of opmerking? Deel die dan vooral hieronder of op mijn Instagram. Zodat ook andere moeders daar weer iets aan kunnen hebben!

Heel veel liefs, 

Wietske 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *