Miso is een gefermenteerde pasta, gemaakt van sojabonen, verschillende soorten graan (zoals bruine rijst of gerst), zeezout en een koji-ferment. Het heeft (vind ik zelf) nog al een heftige smaak en versterkt het bloed, de maag en de ingewanden. Het rijpen van de miso duurt van een paar maanden tot een paar jaar, wat een grote invloed heeft op de smaak, samenstelling en energie. Sommige smaken zoeter, andere zouter en een paar scherp. Ik gebruik meestal ongepasteuriseerde gerstmiso in mijn soep. Ook al kun je het ook voor bijvoorbeeld sausen, smeersels, stamppotten en groente gerechten gebruiken.
Miso soep verwarmt de maag en stimuleert de eetlust, ideaal dus om te eten aan het begin van de maaltijd. Al eet ik het zelf vaak als ontbijt of lunch omdat ik merk dat ik op dat moment van de dag het meeste nodig heb. Het is dan ook heel fijn om te eten als je behoefte hebt aan een krachtige, warme maaltijd. Daarom is het ook erg goed voor vrouwen die net bevallen zijn, om sneller te herstellen (mits deze soep niet te zout wordt gemaakt i.v.m borstvoeding).
De eerste keer dat ik miso soep at, was ik er niet gelijk weg van. Ik leerde er mee koken tijdens mijn opleiding maar het heeft echt wel een tijdje geduurd voor dat ik het ook thuis begon te maken. Ik vond het vaak net te flauw, te zout of de overige ingrediënten niet lekker. Maar nu ik mijn eigen manier heb gevonden, kan ik het elke dag wel eten. Dus als dit recept niet jouw ding is, probeer gewoon wat anders, andere groenten, andere noedels of bijvoorbeeld zonder gember. Er zijn ontzettend veel manieren dus het is echt de moeite waard om het voor je zelf (of voor iemand anders) klaar te maken. Want sinds ik dit iedere dag eet, voel ik mij oprecht een stuk beter. Het is niet voor niks wetenschappelijk bewezen dat er een geluksstofje wordt aan gemaakt in je darmen ;).
Bereidingstijd:
- 25 minuten
Benodigdheden:
- steelpannetje en koekenpan
Ingrediënten:
- eetlepel misopasta
- ui
- gember
- pompoen
- udon noedels
- olijfolie
- snufje zout
- water (hoeveelheid ligt aan hoe veel soep je wil, ik doe vaak gewoon het hele pannetje vol)
Topping:
- avocado
- shoyu
- zonnebloem pitjes (optioneel)
- bosui (optioneel)
- tempeh (klik voor mijn recept)
Bereiding:
- Snijd de ui in halve maantjes en de gember en pompoen in stukjes. Doe de olijfolie in het pannetje en laat de ui met de gember eventjes bakken.
- Voeg hierna de pompoen toe en laat dit 10 minuutjes sauteren.
- Als je merkt dat de pompoen een krokant laagje krijgt en de ui glazig is kun je het water erbij doen.
- Laat alles koken tot de pompoen bijna gaar is en voeg de noedels toe.
- Tussendoor meng je de miso pasta met wat water in een kommetje, tot dat dit helemaal opgelost is.
- Als ik tijd heb maak ik ook tempeh erbij en rooster ik nog wat zonnebloem pitjes tot deze bruin kleuren.
- Doe de geroosterde zonnebloem pitjes in een schaaltje en voeg een paar druppeltjes shoyu toe.
- Zet het vuur uit als de noedels gaar zijn en voeg de miso pasta toe.
- Doe alles in een kom en bestrooi met de tempeh, avocado, bosui en zonnebloem pitjes.
- Vind je het nog te flauw? Voeg dan wat extra shoyu toe!
Heb je het recept gemaakt? Laat dan vooral hieronder even weten wat je er van vond!
Liefs, Wietske